Tonyn CV

Tony Dunderfelt
Syntynyt 14.10.1955 Helsingissä

Lapsuus- ja nuoruusvuoteni vietin suomenruotsalaisessa perheessä Suur-Helsingin alueella. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1974 Grankulla samskolanista. Armeijan ja työkeikkojen jälkeen aloitin psykologian opiskelut Helsingin yliopistossa, josta valmistuin filosofian maisteriksi vuonna 1988.

Jo nuoresta lähtien olen ollut innokas matkustamaan ja lukemaan humanistista kirjallisuutta. Eurooppaan suuntautuneiden matkojen lisäksi tein parikymppisenä oman kehitykseni kannalta merkittävän matkan Istanbulista Lähi-idän halki ja Afganistanin kautta Intiaan. Sain silloin kosketuksen hyvin erilaisiin kulttuureihin ja koin elävästi sen, miten islamilaisuus, hindulaisuus ja buddhalaisuus vaikuttavat ihmisten arkielämässä. Myöhemmin reissasin vuoden Yhdysvalloissa. Kiersin maan idästä länteen ja palasin Kanadan kautta takaisin. Kävin psykologian seminaareissa ja konferensseissa, tapasin kuuluisia kollegoja ja alan tutkijoita ja asuin erilaisissa vaihtoehtoyhteisöissä.

Opiskelin 1980-luvun alussa Emerson Collegessa Englannissa vuoden Rudolf Steinerin filosofiaa (antroposofiaa) ja asuin toisen vuoden Lontoossa kirjoittamassa graduani, samalla kun tuleva vaimoni Yvonne Karsten opiskeli puhe- ja draamataidetta. Tämän jälkeen palasin Suomeen ja opetin psykologiaa, sosiaalisia taitoja ja henkistä tutkimusta Snellman-korkeakoulussa Helsingissä. Aloitin myös julkisten seminaarien ja luentojen pitämisen, aluksi terveydenhoito-oppilaitoksissa, myöhemmin työyhteisöjen ja esimiesten valmentajana.

Ensimmäinen kirjani, Elämänkaaripsykologia (WSOY), julkaistiin 1990. Siinä käsittelin ihmisen persoonallisuuden kehitystä läpi koko elämänkulun, keskittyen erityisesti vielä silloin melko vähän tunnettuihin aikuisuuden vaiheisiin. Kirja on ollut varsinainen bestseller, ja se on vielä tänäkin päivänä, yli 20 vuotta ilmestymisen jälkeen, käytössä erilaisissa oppilaitoksissa. WSOY:n kanssa jatkoin myöhemmin vielä yhteistyötä osallistumalla lukion psykologian oppikirjan tekemiseen.

Vuonna 1990 syntyi ensimmäinen lapseni, Daniel, ja pari vuotta myöhemmin tyttäreni Miranda. Nykyään olen eronnut ja asun Helsingissä ja Sipoossa.

Vuonna 1996 perustin oman firmani, Dialogia Oy:n, joka aloitti kirjojen kustantamisen sekä ihmissuhdetaitoja käsittelevän kouluttamisen, valmentamisen ja konsultoinnin. 2000-luvun taitteessa jatkoin kirjojen kirjoittamista, luennointia ja valmentamista eri puolella Suomea sekä Ruotsissa. Olen kirjoittanut 22 kirjaa sekä lukuisia artikkeleita lehtiin ja kirjoihin. Esiinnyn jatkuvasti asiantuntijana televisiossa ja radiossa: monia haastatteluja TV 1:n ja MTV 3:n aamulähetyksissä sekä mm. Voimalassa ja Ruben Stillerin ohjelmissa.

Tätä kirjoittaessani olen vähentänyt Dialogian toimintaa. Jatkan kouluttamista ja valmentamista, mutta keskitän nyt energiaani enemmän kirjoittamiseen ja tiettyjen sydäntä lähellä olevien projektien kehittämiseen.