Seksin kuusi ulottuvuutta/I osa

Avain uudenlaisen seksuaalisuuden ymmärtämiseen on myöntää, että seksuaalisuus on paljon muuta kuin perinteistä panemista tai suvun jatkamista. Seksuaalisuuden avulla luodaan, ylläpidetään ja syvennetään ihmissuhdetta. Seksi on terveellistä. Sen lisäksi seksuaalisuuden avulla voi olla suorassa kokemuksellisessa yhteydessä elämää ylläpitävien ja luovien voimien kanssa.

ILOISEKSI.FI:ssä kuvataan seksuaalisuutta kuuden ulottuvuuden avulla. Mikään ulottuvuus ei ole toista parempi. Ne ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia ja niitä voi edistää ja syventää hieman erilaisten seksuaalisten toimintojen ja harjoitusten avulla. Jokaiselle ulottuvuudella on myös puhekielestä tuttu ilmaisu.

1) Suvun jatkaminen (Yhdyntä)

2) Seksuaalisten paineiden purkaminen (Paneminen)

3) Seksi herkkänä yhdessäolona (Rakasteleminen)

4) Seksi kokeilevina roolileikkeinä (Sekstaileminen)

5) Yhteisen elämänkokemuksen syventäminen (Avautuminen)

6) Henkinen seksi (Pyhä seksuaalisuus)

Kaksi ensimmäistä liittyy ihmisen sisäänrakennettuihin vaistonvaraisiin toimintoihin. Ne tapahtuvat tiettyjen edellytysten vallitessa kuin itsestään, biologisen ohjelmoinnin voimasta. Kaksi seuraavaa liittyy ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja ovat luonteeltaan psykologisia. Eroottisen kosketuksen ja leikkivän rakastelemisen avulla koetaan suhteen syvenemistä. Seksin kaksi viimeistä ulottuvuutta tunnetaan kulttuurissamme heikoimmin. Ne voisi nimetä elämänhengen tai elämänvoimien syventämiseksi. Ne tulevat todellisiksi, kun suostumme avautumaan seksuaalisuudessa oleviin ihmeellisiin mahdollisuuksiin. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun sekä nainen että mies tahtovat syventää yhdessäoloaan, kun he haluavat tietoisesti laajentaa yhteistä seksuaalista kokemustaan.

Seksin jokainen taso on luonteeltaan hieman erilainen. Seuraavaksi kuvaan niitä tunnelmia ja käytäntöjä, jotka näihin ulottuvuuksiin liittyvät. Kysymys on nimenomaan kuvauksesta, eikä tähän siten liity mitään moraalisia ohjeita siitä miten pitäisi toimia, tai mikä on parempaa tai huonompaa seksiä. Jokainen tutkailee seksin maailmoja omalla tavallaan. Joskus on vaan hyvä saada asiasta kokonaiskuva, jottei juuttuisi vain yhteen tai kahteen tasoon.

Havaintojeni mukaan monet modernit ihmiset ovat kiinnostuneet seksuaalisuuskäsityksensä laajentamisesta. Seksi on mahtavaa, kyllä, mutta seksistä tulee helposti ”vain” seksiä. Varsinkin, jos oma ajatusmaailma on täynnä mielikuvia panemisesta ja sekstailemisesta. Ilman laajempaa käsitystä seksi muuttuu helposti tylsäksi jyystämiseksi kolmen – neljän perusasennon ja niiden muunnoksien kanssa. Tämä tie on parissa vuodessa, ehkä yhdessä vuosikymmenessä, käyty loppuun.

ILOISEKSI.FI kirjallisuudessa ja kursseilla tutustutaan seksuaalisuuden ulottuvuuksiin tarkemmin ja annetaan myös pariskunnille harjoitukisa, jotta he voivat syventää yhteistä seksuaalista kokemustaan.

 

Seksuaalinen vietti – Yhdyntä

Seksi on lähes aina kahden ihmisen välinen yksityinen asia, mutta siitä tulee yleisestä, kun se liittyy suvun jatkamiseen. ”Dar a luz”, kuten espanjaksi upeasti sanotaan; annamme uudelle ihmiselle tietoisuuden valon. Tämä uusi ihminen syntyy johonkin sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen yhteyteen.

Lapsen syntyminen on mitä ihanin asia. Koko suku kerääntyy syntymän ihmeen ympärille, ja kavereilta sataa onnen toivotuksia. Siinä vaiheessa ei ajatella, miten näitä ihmeitä tehdään, eikä arvioida, onko lapsen siittämisessä harrastettu seksi ollut hyvää tai huonoa. Romantiikkakin on ollut kaukana, jos oikeata yhtymisen hetkeä hedelmöittymisen kannalta on suunniteltu kuumemittarin ja almanakan kanssa. Seksuaalisuus palvelee tulevaa sukupolvea, ei vain omaa nautintoa ja omaa jännitteen purkamisen tarvetta.

Lasten ”tekemiseen” liittyy monta, sanoisiko kylmää, lääketieteellistä biologista totuutta. Miehen biologinen ohjelmointi ohjaa häntä toimimaan mahdollisimman nopeasti. Perusasia suvun jatkamisen kannalta on siementen siirtäminen kypsentämöön. Tämän voi tehdä parissa minuutissa tai vielä nopeammin. Sen jälkeen on siirryttävä suojaan vihollisilta ja villieläimiltä, jotka saisivat helpon saaliin veltosta ja voimansa juuri pois antaneesta urhosta. Lepotauon jälkeen mies on valmis antamaan siemenensä seuraavalle naiselle, jotta hän varmistaisi geeniperimänsä siirtymisen sukupolvelta toiselle.

Naisenkaan kannalta jälkeläisten saamiseen ei välttämättä tarvitse liittyä suurta romantiikkaa tai tunnetta. Riittää, että nainen saa odottaa lastaan hyvin suojeltuna ja että lapsi saa syntyessään turvallisen elämän.

Yhtymiseen ei välttämättä tarvita vetovoimaa tai kuumaa intohimoa. Lapsi voidaan siittää myös melko veltolla peniksellä ja ilman naisen kummempaa kostumista. Edes ihokosketusta ei tarvita välttämättä pariskunnan välillä. Hedelmöittyminen voidaan nykyisin suorittaa koeputkessa tai vuokrakohdussa.

 

Seksuaalinen vietti – Paneminen

Ihminen saa lahjana seksuaalisuuteen tarvittavat anatomiset rakenteet ja fysiologiset toiminnot. Meille on myös biologisen evoluution kautta ohjelmoitu  aivoihin ja tajuntaamme seksuaalisen vaisto- ja viettitoiminnan ”käyttöohjeet”.

Kiihottuessamme meidän ei tarvitse tietoisesti ohjata verenkiertoamme tai kertoa lisämunuaisille, mitä hormoneja tulisi erittää. Olemme nähneet komean tai kauniin ja mielenkiintoisen ihmisen, joka tuntuu vetovoimaiselta. Hengityksemme syvenee, sydän lyö tiuhemmin ja silmämme alkavat kiiltää. Seksuaalinen halu nousee. Miehen penis jäykistyy kuin itsestään, ja naisen lantion alue alkaa sykkiä ja hän kostuu. Tämä voi tietysti tapahtua myös unessa, mielikuvissa, internetin deitti- tai seksisivustoja selailtaessa tai muovinuken tai hieromasauvan avulla.

Jotkut ihmiset taitavat häpeillä tällaista vietinomaista seksuaalista kokemista. Sitä voidaan pitää ”eläimellisenä” ja ”primitiivisenä”. Niinhän asia onkin, mutta siinä ei ole mitään pahaa tai hävettävää. Aineenvaihduntamme ja verenkiertomme ovat ”eläimellisiä”, eli ne toimivat hyvin samalla tavalla kuin nisäkkäillä yleensä. Kaikki elämäämme ylläpitävät biologiset toimintamme ovat perua miljoonien vuosien takaa. Ne ovat todella primitiivisiä, mutta eivät missään nimessä pahoja tai huonoja. Päinvastoin! Kehomme on mitä ihmeellisin, jatkuvasti liikkeessä oleva elävä taideteos. Paheksumisen sijaan asiaan voi suhtautua ihmetelleen ja kunnioituksella. Meissä jokaisessa on jotain näin alkukantaista ja voimakasta, joka luo ja ylläpitää luonnon ja ihmiskunnan Elämää.

Toki ymmärrän, miten kauheaa tuhoa kontrolloimaton panemisen tarve on saanut aikaan kautta historian. Se, jolla on valtaa tai aggressiivista röyhkeyttä, voi paneskella sumeilematta lapsia, naisia, miehiä, vuohia tai kaikkea mikä pysyy hetken paikallaan. Jokainen yhteiskunta on aina joutunut ohjaamaan ja rajoittamaan ihmisen primitiivistä tarvetta purkaa seksuaalista energiaansa. Säännöt, rangaistukset ja moraliteetit tabuineen kulkevat ihmisten mielissä sisäisinä opittuina malleina (ns. skriptit). Lähes jokainen ihminen käy sisäistä kamppailua seksuaalisten normien kanssa elämänsä aikana.

Markkinoinnissa käytetään sumeilematta hyväksi ihmisen primitiivistä seksuaalista vaistoa. Miehen katse suuntautuu vääjäämättä puolialastoman naisen kuvaan. Nainen kiinnostuu mainoksen komeasta miehestä. Nainen kiinnittää huomionsa myös hyvin meikattuihin, valovoimaisiin naisiin. He antavat hänelle vinkkejä siitä, miten tulisi pukeutua ja miltä näyttää, jotta hän itse voisi saada mahdollisimman laadukkaita miehiä kääntämään katseensa ”vaistomaisesti”

Avioliiton päätarkoitus oli ennen vanhaan toisenlainen kuin nykyään. Modernit ihmiset haluavat purkaa seksuaalisia paineitaan ja saada lapsia, mutta he haluavat seksuaalisuudelta ja parisuhteelta myös paljon muuta. Näitä asioista puhutaan harvoin selkeästi. Kuuluisa 1960-luvun seksuaalinen vallankumous vapautti meidät tutkimaan seksiä tieteellisesti ja katsomaan kuvia alastomista ihmisistä erilaisissa asennoissa. Vieläkin seksuaalisuudesta on vaikea puhua avoimesti ja tiedostaa seksuaalisuuteen liittyviä psykologisia ja henkisiä ulottuvuuksia. (Lue lisää: “Seksuaalisuuden salat”.)