Vetovoiman katoaminen

On ihanaa, kun toinen ihminen antaa minulle sitä mitä haluan ja tarvitsen. Ajan myötä tilanne voi muuttua.

Hän ei esimerkiksi työkiireidensä vuoksi ehdi antaa minulle sitä huomiota, jota kaipaan. Tai sitten en itse enää jaksa olla tämän ihmisen lähellä, joka on niin erilainen kuin minä. Ihminen, joka oli ennen niin kiinnostava ja vetovoimainen, ei enää merkitse minulle mitään. Voin tykätä hänestä, mutta välillämme on ”tyhjyyttä” enemmän kuin ”kihelmöivää vetoa” tai edes mukavaa ”lämpöä”.

Kun ei huomaa, mitä yhteisessä vuorovaikutuskentässä tapahtuu, alkaa katsella muita kiinnostavia ihmisiä tai seksikumppaneita. Usein toistuva oman huomion (intention, oman valon) siirtäminen muihin mahdollisiin kumppaneihin on psyykkistä toimintaa, joka vie ajan myötä huomiota, aikaa ja mielenkiintoa omasta suhteesta.

 

Vetovoiman intuitiivinen aistiminen

Ihminen, joka jää ilman huomiota, tuntee sen ensin intuitiivisesti ns. vatsassaan (Engl. gut feeling). Syntyy hiljaa hiipivä epämääräinen tunne siitä, että toinen ihminen ei enää ole rakkaudellisesti suuntautunut minuun. Usein vastapuoli ei tahdo millään myöntää, mitä on tapahtumassa. Hän ehkä ajattelee, että hänen huomionsa siirtyminen muualle ei haittaa yhteisyyttä, sillä ”mitään vakavaa” ei ole tapahtunut.

Kun toinen huomaa tai vaistoaa jäävänsä yksin, hän alkaa vaistomaisesti rakastaa toista vielä enemmän. Hän yrittää tulla hellästi lähemmäksi, jotta toinen alkaisi tykätä hänestä uudestaan. Hän anomalla anoo rakkautta tai yrittää ostaa toisen rakkautta lahjoilla ja huomionosoituksilla. Ikään kuin muita miehiä tai naisia ei olisi olemassakaan. Hätääntynyt ihminen luulee, että itsessä koettu suuri rakkaus toista kohtaan riittää suhteen ylläpitämiseen. Kyllä hänkin rakastuu minuun uudelleen, kun minä näin tulen lähelle ja tunnustan suurta rakkauttani!

Usein käy juuri päinvastoin. Tätä kutsumme ILOISEKSI.FI:ssä vetovoiman polarisoitumiseksi. Yhden ihmisen pakonomainen rakkauden osoittaminen tuntuu toiselta painostavalta ja häiritsevältä. Toinen ei tulekaan toista kohti kuten ehkä luulisi, vaan pelästyy ja vetäytyy vielä kauemmas. Perinteisen rakkauden nimissä toisen osoittama läheisyys pitäisi synnyttää positiivisia tunteita. Vetovoiman polarisoitumisen vuoksi se valitettavasti synnyttää halun ottaa enemmän etäisyyttä.

 

Syrjähyppyjen lumo

Syrjähyppy tuntuu molemmista sukupuolista kiehtovalta ja vetovoimaiselta, koska se tuo sitä rakastumisen tuoreutta ja uutuutta, joka syntyy maskuliinisen ja feminiinisen luonteen kohdatessa.

Kuten tiedämme, seksi on vienyt mennessään monta miestä ja naista yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Mies, joka kokee olevansa feminiinisen läheisyyden puutteessa, on valmis laittamaan jopa presidentin uransa vaakalaudalle saadakseen punahuulisen naisen suosion. Nainen on valmis uhraamaan rakkaan perheensä parin kiihkeän ja intohimoisen yön vuoksi, jos hän saa kokea rajoja räjäyttävän maskuliinisen läsnäolon.

Miksi fiksut ja mukavaa elämää viettävät ihmiset sortuvat syrjähyppyihin?

Syrjähypyissä on hyvin usein kyse siitä, että toisen ihmisen kanssa syntyy yllättävästi ja yhtäkkiä magneettista vetovoimaa synnyttävän kohtaavan jännitteen. Tämä on ns. energinen heräte, joka tuo uudenlaisen innostuksen ja tuoreuden tunteen arjen harmauteen. Se voi syntyä aikaan tai paikkaan katsomatta. Vaikkapa kaupan kassa jonossa. Se voi jopa yllättää ihmisen, joka luuli olevansa hyvinkin moraalinen ja tällaisten sattumien yläpuolella.

Naisen olemuksessa voi olla sitä feminiinisyyttä, joka herättää miehessä lähes vastustamattoman vetovoimaisen intohimon. Nainen löytää miehestä sitä maskuliinisuutta, jota hän on etsinyt ja jota hän ei ole pitkään aikaan tai ikinä saanut. Molemmat ovat ”puutteessa”. Miehellä voi olla puutetta naisellisesta läheisyydestä, naisella miehisestä itsevarmuudesta – täysin riippuen ihmisistä ja elämäntilanteista. Toinen tarjoaa sitä jotakin, josta nainen tai mies on tietäen tai tietämättään ollut paitsi.

Sivu- ja salasuhteissa syttyy valtavaa intohimoa ja voimaa myös siksi, että suhde on aluksi salainen ja salattu. Jos pari eri vaiheiden jälkeen muuttaa yhteen, lähtee ennakoitavissa oleva prosessi taas liikkeelle. Parin kuukauden tai maksimissaan parin vuoden ajan rakastellaan intohimoisesti, minkä jälkeen suhde tasaantuu. Kahden ihmisen erilaiset tarpeet ja ajattelutavat alkavat tulla ilmi. Huomataan, että vetovoima ei riittänytkään parisuhderakkauden ylläpitämiseen. Näin tapahtuu varsinkin silloin, kun pariskunta ei tietoisesti osaa ylläpitää keskinäistä vetovoimaa ja intohimoa, vaan aletaan toimimaan juuri vetovoimaa vähentävästi.

Ydinasia siis vielä kerran: Vetovoimainen intohimo herää sähkön tavoin, kun molempien tarpeet täyttävät erilaisuudet kohtaavat.

 

Vetovoiman energisoiminen

On siis todella upeaa, jos jännittävyys ja suhteen tuoreus voidaan säilyttää pitkässä parisuhteessa. Silloin koko homma ei kaadu syrjähyppyihin tai väsymiseen tuttuun ihmiseen. Miten tämä onnistuu kaiken muun kiireen keskellä? Se on toki haasteellista.

ILOISEKSI.FI:n kursseilla ja kirjoissa tutkitaan vetovoiman olemusta ja harjoitellaan “kipinän” säilyttämistä pitkässäkin parisuhteessa. Perusasiaa on ymmärtää 1) läheisyyden, 2) vetovoiman ja 3) seksuaalisuuden erilaiset luonteet ja miten ne toimivat yhdessä luoden rakkautta. Sen jälkeen voidaan tietoisesti ja tuloksellisesti harjoitella parisuhdetaitoja ja säilyttää rakkauden lämpö, intohimon luova energia ja seksin hehku.